Els pescadors de cap de Creus s'alien per millorar la comercialització dels seus productes

S'han agrupat en una nova Organització de Productors Pesquers integrada per 40 embarcacions

Dues embarcacions del port de Roses.

Dues embarcacions del port de Roses. / Gemma Tubert - ACN

ACN

ACN

Els pescadors de cap de Creus s'alien amb l'objectiu de millorar la comercialització dels seus productes. El Departament d'Acció Climàtica ha aprovat el reconeixement de la nova Organització de Productors Pesquers (OPP), integrada per 40 embarcacions dels ports de Roses, Port de la Selva i Llançà, en les modalitats d'arrossegament i arts menors. La finalitat d'aquestes organitzacions és permetre que els armadors i pescadors cooperin en la gestió dels seus recursos. Per això, entre els objectius, hi ha garantir l’exercici racional de la pesca, millorar les condicions de venda, afavorir la programació de la producció, adaptar l’oferta a la demanda, concentrar l’oferta, estabilitzar preus i fomentar mètodes que afavoreixin la pesca sostenible.

L’Organització de Productors Pesquers del Cap de Creus és la cinquena OPP reconeguda a Catalunya, quatre de les quals són d’àmbit autonòmic i una transnacional. La de cap de Creus comercialitza 156 espècies, de les quals les més representatives són el lluç, el sorell, la maire, el moll de roca, la gamba rosada i l’escamarlà. L'OPP cobreix una producció mitjana d’1.055.446 kg/any que genera una recaptació mitjana en primera venda de 9,4 milions d'euros. Amb 40 embarcacions adherides, representa 120 socis, armadors/es i marineria a la part.

Les organitzacions de productors pesquers són estructures del sector, complementàries a les confraries de pescadors, reconegudes en el marc europeu de la Política pesquera comuna i l’Organització Comuna dels Mercats (OCM), que permeten la gestió col·lectiva de les activitats dels productors, que de forma conjunta poden aprofitar millor les oportunitats per afrontar els reptes de la comercialització.

Ajuts per promoure-les

El Departament també ha aprovat les bases reguladores dels ajuts que estableix el Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA) destinats a la consolidació d’aquestes organitzacions i les seves associacions (AOP), i dels ajuts a la preparació i l’aplicació dels plans de producció i comercialització (PPIC).

L’import màxim dels ajuts a la consolidació serà de l’1% del valor mitjà de la producció comercialitzada per l’organització, amb un màxim de 100.000 euros. L’import màxim dels ajuts a l’aplicació dels plans de producció i comercialització serà del 12% del valor mitjà de la producció comercialitzada per l’organització o associació de l'organització durant els tres anys anteriors a la resolució d’aprovació del Pla.