Tallats els túnels de Bracons per problemes estructurals en un viaducte de la C-37

No hi ha previsió d'obertura i també està tallada la GIV-5273, la carretera que passa per sota entre la Vall d'en Bas i Torelló

El viaducte d'entrada al túnel de Bracons

El viaducte d'entrada al túnel de Bracons / Google Maps

Eva Batlle

Eva Batlle

La C-37 està tallada entre Torelló (Osona) i la Vall d'en Bas, fet que inclou també la prohibició de pas pels Túnels de Bracons.

Aquestes restriccions es deuen a un esfondrament a la calçada. De moment no hi ha previsió d'obertura, indica el Servei Català de Trànsit.

Aquesta incidència afecta concretament l'estructura del viaducte que hi ha entre ambdós municipis d'Osona i la Garrotxa.

De retruc, també està tallada la GIV-5273 per enllaçar amb els Túnels de Bracons. Aquesta carretera passa per sota del viaducte i s'hi ha prohibit el pas rodat per perill d'elements del viaducte.

Arran dels fets, molts conductors s'han vist sorpresos aquest matí per no poder accedir als Túnels de Bracons. Aquests vehicles es desvien per vies alternatives: la C-17, la C-25 i la C-63.

En aquest eix Vic - Olot hi ha molt trànsit cada dia ja que uneix les dues comarques. A més, la C-37 és una zona de pas de molts camions de càrniques de les dues comarques.

Diàriament només pels túnels de Bracons hi circulen de mitjana entre 7.000 i 8.000 vehicles. L'any passat van ser-ne un total de 2,5 milions de vehicles, segons dades públiques de la Generalitat.

L'entrada al túnel

L'entrada al túnel / Google Maps

Inspeccions

Trànsit ha tallat la via a petició del Departament de Territori, tècnics del qual van detectar aquest dijous que hi havia una deformació a l'asfalt i això provocava moviments, segons han indicat a l'ACN fonts de la conselleria. No hi ha previsió d'obertura de les vies tallades, a l'espera que els tècnics facin les inspeccions pertinents.

Aquesta incidència s'ha trobat en el marc del miler d'inspeccions anuals que porta a terme Territori. La darrera en aquesta via va ser el 2020 i els resultats van ser satisfactoris.

Tall a l'Eix Tranversal

El desembre de l'any passat es va detectar una altra problemàtica estructural en un altre viaducte d'una carretera gironina de la Generalitat, l'Eix Transversal (C-25). Una inspecció de Territori va detectar "greus" problemes de corrosió del cablejat en el viaducte d’Osormort  en el tram entre Arbúcies i Sant Sadurní d’Osomort, en sentit Lleida.

Això va provocar inicialment la prohibició de pas de camions d'alt tonatge (més de 30 tones) i posteriorment, com succeeix ara, el trànsit es desvia pel viaducte del costat. Aquest és més nou i en sentit Girona. El viaducte on s'actua té una longitud de 504 metres de longitud -el més llarg de l'Eix Tranversal- i es divideix en 13 trams. Construït als anys 90, es tracta d'un dels viaductes més singulars de l'Eix Transversal i és el més antic de la via. La reparació està prevista que acabi el mes de desembre.