«La plaça del Diamant», La Perla 29 i Mal Pelo, a Figueres i Olot l’any que ve

La Ludwig Band i Joan Dausà lideren la programació musical de la capital empordanesa i Marcel Borràs i Nao Albet l’escena més arriscada a la Garrotxa

Una escena de "La plaça del Diamant".

Una escena de "La plaça del Diamant". / David Ruano

Alba Carmona

Alba Carmona

La relectura de La plaça del Diamant a càrrec de Carlota Subirós; Coralina, la serventa amorosa, d’Oriol Broggi i La Perla 29 i Highlands, la premiada producció de gran format de Mal Pelo, seran tres de les propostes més destacades dels propers mesos a Figueres i a Olot. La Ludwig Band, Marala i Joan Dausà protagonitzaran els concerts més rellevants de la temporada a la capital de l’Alt Empordà, mentre que l’aposta per l’escena més arriscada a la Garrotxa tindrà dos noms propis: els de Nao Albert i Marcel Borràs, que actua a casa.

En el cas de la capital empordanesa, entre les propostes teatrals de gran format, destaca la versió coral de La plaça del Diamant produïda pel Teatre Nacional de Catalunya, que es veurà en una sessió totalment accessible; la comèdia Conspiranoia, amb Eduard Farelo; Coralina, la serventa amorosa i Mal de coraçon, de la Companyia Solitària. També Poncia, un monòleg protagonitzat per Lolita Flores, que es posa en la pell de la criada de Bernarda Alba de l’obra de Lorca. 

De petit i mitjà format, a Figueres hi ha programat el monòleg Bèsties, amb Marta Marco; Solar, de Mos Maiorum, sobre el negoci de la instal·lació de plaques fotovoltaiques o La cérvola blanca, dels empordanesos L’Aüc. 

L’humor tindrà un paper destacat amb la gira del Búnquer confidencial, que passa per Figueres amb les entrades exhaurides des del juny, i Òscar Andreu amb Crida als ocells de colors llampants.

Pel que fa a la dansa, a més de Highlands, l’espectacle que tanca la tetralogia de Bach de Mal Pelo i que ha girat per tot Europa, hi ha programats Rojos, de la companyia Miquel Barcelona i la nova proposta per a tots els públics de Brodas Bros & Desilence. També per al públic familiar hi ha Latas, de D’Clik; Paisatges. Estudi#1 de CreaMoviment, La casa més petita de Campi Qui Pugui i Com els pingüins de La Bleda.

Pel que fa a la música, Joan Dausà obre amb un concert de Nadal el 4 de gener una temporada que comptarà amb els empordanesos La Ludwig Band, que presentaran disc i col·laboraran amb l’alumnat del projecte educatiu ConArte; Marco Mezquida amb Tornado i Marala, que portarà Jota de morir a La Cate. 

Justament La Cate acollirà també el cicle 66butaques, amb artistes com Mazoni, Queralt Lahoz o Meritxell Neddermann. 

LAP, circ i dansa

A Olot, a més de propostes com La plaça del Diamant o Coralina, la serventa amorosa, la programació teatral inclou propostes més arriscades dins el LAP. En aquest apartat sobresurt De Nao Albet i Marcel Borràs, l’esbojarrada producció amb què la parella d’actors i creadors escènics anuncien la seva separació. 

També hi haurà Desenfocar l’anècdota, una videocreació del col·lectiu Nyamnyam; V7: el problema sigue en pie de Susana Barranco; Iaia de Mambo Project o Demèter de l’Agrupación Señor Serrano. 

El circ arribarà amb MyLaika, que instal·larà una carpa a l’antiga estació per oferir Winter, mentre que la dansa comptarà amb Highlands de Mal Pelo; Odissea, un muntatge de gran format de Crea Dance i Maria Rovira i Fairytales, de la jove companyia txeca Pocketart que, dins el Sismògraf, servirà per commemorar el Dia Internacional de la Dansa. 

Pel que fa a la música, Olot acollirà l’estrena absoluta del segon treball de Clara Gispert, La petita mort; una actuació de Momi Maiga en què l’artista i el seu quartet estarà acompanyat per l’Orquestra de Cambra de Granollers i Marc Parrot, amb la gira per celebrar els seus trenta anys de carrera. Així mateix, també hi actuaran Moises P. Sánchez en format quartet, Paula Grande o Ali Dogan Gönültas. 

Els Museus d’Olot s’endinsaran en l’Univers Quim Domene amb una quàdruple exposició d’abril a agost que aplegarà treballs seleccionats per crear un diàleg als diferents escenaris.  Amb peces que reculen fins als anys 80 i d’altres més recents, la iniciativa repartirà l’obra de l’artista garrotxí entre les sales del Museu dels Sants (Sants), diversos espais de l’Hospici (I l’Hospici balla); el Museu de la Garrotxa (La càrrega. Exercici plàstic entorn a una imatge) i l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa (Arxiu portàtil). 

Les entrades per a la programació de Figueres es posen a la venda aquest dijous i les d’Olot, el 18 de desembre.