La Llei d'Habitatge i la Llei de sòl en el punt de mira

Es vol reprendre la Llei de sòl per aconseguir més habitatges assequibles

Què passarà amb la nova Llei d'Habitatge?

Què passarà amb la nova Llei d'Habitatge? / freepik

Cristina Clopés

Cristina Clopés

Avui, 25 de juny, s'ha celebrat una jornada en què tant Fedea com el Consell General d'Economistes (CGE) creuen que s'ha de replantejar la regulació dels lloguers turístics. En aquesta jornada han considerat que s'ha de modificar la Llei d'Habitatge immediatament. A més, demanen un acord per reprendre la Llei de sòl.

Fedea i CGE demanen que s'eliminin les mesures de control de preus i que es racionalitzi l'estructura tributària associada, segons 'Economía Digital'.

La Llei d'Habitatge

La nova Llei d'Habitatge ha provocat menys rendibilitat i l'augment del risc d'inversió en immobles per venda o lloguer, segons EFE. A més, aquesta llei va ser aprovada sense entrar en debat ni consens.

Aquesta llei va estar inactiva durant dos anys. La seva aprovació es va fer uns dies abans de les eleccions municipals i autonòmiques del 28M per motius polítics, segons Julián Salcedo, doctor en Economia per la Universitat Complutense de Madrid i president del Foro d'Economistes Immobiliaris del Col·legi d'Economistes de Madrid.

La llei imposa mesures als operadors privats. Això ha fet que molts d'ells, decideixin abandonar el mercat. Així doncs, la conseqüència final és que s'ha reduït l'oferta i han apujat els preus.

Les famílies vulnerables tenen menys oportunitats d'adquirir aquests habitatges, ja que, en ser un 'privilegi', se selecciona amb molta cura el tipus d'inquilins que s'hi vol.

L'accés a l'habitatge és molt complicat per les famílies vulnerables

L'accés a l'habitatge és molt complicat per les famílies vulnerables / rawpixel.com

Fedea i el Consell General d'Economistes

Les dues institucions demanen canvis en la Llei d'Habitatge. Aquests són algunes de les modificacions que requereixen segons el mitjà 'Economía Digital':

  • Recuperar el règim de llibertat contractual de 1985 quant a contractes d'arrendament, derogant les limitacions de termini
  • Establir un sistema d'ajudes per lloguers socials
  • Racionalitzar l'estructura tributària 
  • Aconseguir una política d'habitatge a llarg termini
  • Restaurar la seguretat jurídica

L'estructura fiscal és ineficient: carrega molt més sobre les transmissions (ITP) que sobre l'IBI. Això fa que hi hagi una infrautilització dels habitatges

Benito Arruñada, professor afiliat de Barcelona School of Economics i investigador associat de Fedea

La proposta de Fedea sobre la Llei de sòl

Àngel de la Fuente, director executiu de Fedea, proposa reprendre dita llei. A més, creu oportú reconsiderar la regulació dels lloguers turístics i la seva fiscalitat. I finalment, creu que cada comunitat autònoma hauria d'adoptar les seves pròpies normatives segons cada situació.

El president del Consell General d'Economistes, Valentín Pich, demana més recursos per promocionar habitatges assequibles tant en opció de compra com en opció de lloguer.