Javier Moll insta a construir un diàleg "sense maximalismes ideològics" i de consens al I Fòrum del Mediterrani

El president de Prensa Ibérica inaugura les jornades que se celebren a les Ciutat de les Arts i les Ciències de València amb l'objectiu de "definir el potencial" de l'arc mediterrani

Javier Moll durant la seva intervenció

Javier Moll durant la seva intervenció / FERNANDO BUSTAMANTE/RAFA ARJONES

Irene Juárez

El president de Premsa Ibèrica, Javier Moll, ha animat els participants del I Fòrum Econòmic i Social del Mediterrani a elaborar un diàleg "capaç d'implicar tothom sense maximalismes ideològics i amb esperit de consens" al llarg de les dues jornades de debats a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. És una iniciativa de Prensa Ibérica en col·laboració amb la Fundació Caixa que se celebra aquest dimecres i dijous 26 i 27 de juny.

"Volem conèixer la realitat, posar nom als problemes, definir el potencial i aportar raons que ens moguin a actuar", ha afirmat el president al seu discurs d'obertura. El grup té "la voluntat ferma d'analitzar amb rigor les fortaleses i les necessitats de l'arc mediterrani per explorar oportunitats i obrir nous horitzons". I ha implicat la política al seu parlament. "Les terres i els pobles de l'arc mediterrani mereixen polítics que repudiïn la confrontació, supeditin els seus interessos partidistes al bé general dels ciutadans i sàpiguen transformar les discrepàncies en entesa", ha insistit.

Moll ha destacat la participació de figures internacionals de la talla del periodista nord-americà Robert Kaplan, l'economista italiana Mariana Mazzucato, el diplomàtic israelià Shlomo Ben Ami o la presidenta del Banc Europeu d'Inversions, Nadia Calviño. Tots ells tenen l'objectiu de "convertir el debat en una finestra oberta i plural des d'on abocar-se a una reflexió assossegada, rigorosa i constructiva sobre les aspiracions" de Catalunya, Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia, Andalusia i Balears.

"Desitjo que aquesta trobada serveixi per bastir ponts i per construir, entre tots, un futur millor", ha conclòs Moll. La cita suposa la culminació de sis mesos de debats que han unit experts, l'administració i les empreses amb l'objectiu d'analitzar tots els detalls de l'arc Mediterrani, una regió que a Espanya abraça onze províncies que generen més del 40% del PIB nacional. En aquestes dues darreres jornades de treball es posen en comú les conclusions d'un treball s'ha dividit en vuit consells liderats per cadascun dels diaris que el grup Prensa Ibérica té al territori.

"L'enllaç històric que Premsa Ibèrica manté amb els territoris de l'arc mediterrani converteix el nostre grup de mitjans en el vehicle idoni per fomentar aquest diàleg, reunint les veus més autoritzades i donant visibilitat a les conclusions que es puguin extreure d'aquesta trobada", ha posat en valor Moll.