El circ de Fires de Girona tornarà a instal·lar-se al Triangle del Ter

El solar que hi ha entre el riu Ter, l’Auditori- Palau de Congressos i el pont de Fontajau ha estat motiu de disputa entre l’Ajuntament i la família Masó Bru    

«Aquest emplaçament pot variar per causes de força major» detallen les bases de l’adjudicació de llicència

El consistori no contempla tornar a les 44 parades del mercat d’alimentació, com abans de la Covid

L’any passat el circ ja es va instal·lar al solar entre el pont de Fontajau i l’Auditori.

L’any passat el circ ja es va instal·lar al solar entre el pont de Fontajau i l’Auditori. / ANIOL RESCLOSA

Josep Coll

Josep Coll

La gran carpa del circ de les Fires de Sant Narcís de Girona es tornarà a instal·lar, com ja va fer l’any passat, al solar que hi ha entre el riu Ter, l’Auditori- Palau de Congressos i el pont de Fontajau, un espai conegut també com el Triangle del Ter. Fa uns dies, l’Ajuntament de Girona va fer saber les bases reguladores que regiran l’adjudicació de llicència o autorització d’ús privatiu per muntar aquest circ. Tanmateix, aquestes bases també detallen que «aquest emplaçament pot variar per causes de força major», i és que el solar és motiu de disputa entre l’Ajuntament i la família Masó Bru, amb diferents contenciosos. Fins i tot, una sentència ha assenyalat que l’espai pertany a la família.

De fet, aquesta sentència apuntava que l’Ajuntament ha de continuar amb el procés d’expropiació iniciat el 2015 i que l’equip de govern va aturar en detectar que, a parer seu, en realitat, ja era de propietat municipal. En tot cas, i fins que no es digui el contrari, el circ de Fires s’instal·larà al Triangle del Ter entre el 27 d’octubre i el 5 de novembre. La companyia que durà a terme l’esdeveniment se seleccionarà per concurs públic i ja podrà començar a muntar les infreastructures el 23 d’octubre. Les bases també exposen que el 6 de novembre a mitjanit el circ ha d’estar desmuntat i s’han d’haver retirat els estris i elements, deixant lliure l’espai.

L’espai, un terreny triangular de terra que funciona com a aparcament, ja va havia estat utilitzat l’any passat perquè la companyia Circ Històric Raluy dugués a terme el seu espectacle després que l’Ajuntament ho autoritzés. Aquesta va ser una de les novetats de les Fires de 2022, ja que abans de la pandèmia, i també el 2021, el circ de Fires s’havia instal·lat en un altre solar. En aquest cas, a un altre aparcament de terra a Fontajau, en una zona situada entre el complex dels Ocine i el König La Font.

Anteriorment, però, el circ de Fires ja s’havia ubicat al Triangle del Ter. Un fet que va provocar algunes queixes perquè s’eliminava una bossa d’estacionaments gratuïts a prop del centre durant les festes de Sant Narcís. Fa molts anys, l’espai havia servit per col·locar-hi els barracons de Dret de la UdG i també s’havia negociat amb l’Estat perquè s’hi ubiqués allà l’Arxiu Històric. Una negociació que no va prosperar.

Mercat d’alimentació artesana

Per altra banda, el mercat d’alimentació artesana que organitza l’Ajuntament de Girona durant Fires continuarà amb 25 parades. En l’últim ple municipal, celebrat dijous passat, la regidora del PSC Bea Esporrín va preguntar els motius pels quals no es tornava als 44 estands. Passar de 44 a 25 parades havia estat una mesura adoptada per l’Ajuntament per tal de complir amb les normes de distància exigides a causa de la pandèmia. La vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica, Gemma Geis, va respondre que és un «tema estètic» i de fer que «les parades siguin més grans»

Esporrín també va demanar el «criteri» pel qual «un privat i l’Ajuntament organitzen dos mercats gairebé iguals» durant les Fires. El del consistori s’ubica a la plaça de la Independència, mentre que el privat, que «durant els dies laborables es pot obrir una hora més», se situa a l’avinguda de Ramon Folch. La regidora socialista va apuntar que en el privat «hi ha moltes més parades disponibles i és més car que el que organitza l’Ajuntament» . També va demanar els motius pels quals el consistori «no organitza els dos mercats».

En aquest sentit, Geis va respondre que «la distinció és fruit dels propis anys, una fira està més arrelada en un lloc que pot tenir més impacte». Tanmateix, va deixar clar que «no hi ha cap voluntat de discriminació ni d’afavorir una fira més que una altra», tot i que «m’anoto aquestes propostes».