El reforç policial a la Font de la Pólvora es mantindrà "de manera ininterrompuda" fins que el barri recuperi "la normalitat"

El presumpte autor del doble crim va ser detingut en un operatiu internacional contra el tràfic de drogues el mes d'abril

Eva Batlle

Eva Batlle

El reforç policial a la Font de la Pólvora es mantindrà "de manera ininterrompuda" fins que el barri recuperi "la normalitat". Així ho ha assegurat el conseller d'Interior en funcions, Joan Ignasi Elena després de la celebració de la Junta Local de Seguretat convocada a la ciutat de Girona després del doble crim de la nit de Sant Joan. Que també ha titllat de "fet puntual" el doble crim i novament, ha vinculat el negoci de la marihuana amb l'increment d'armes de foc.

En aquest dispositiu hi treballen no només unitats de Seguretat ciutadana sinó també efectius d'ordre públic que seran presents en aquesta zona Est de la ciutat fins que els Mossos d'Esquadra creguin que és necessari. Avui mateix el barri es troba blindat perquè s'hi estan celebrant els funerals i els enterraments de l'home i la dona morta en el tiroteig. Això ha provocat que a la zona hi hagi molta presència policial per evitar que hi hagi algun incident així com revenges. No ha fixat cap data, però l'alcalde Girona ha precisat que pot ser durant algunes setmanes.

El conseller també ha explicat que els Mossos d'Esquadra incrementaran el patrullatge a la ciutat tot i que també ha assegurat que Girona "és una ciutat segura" però que això no els ha de fer "conformistes".

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, de la seva banda s'ha mostrat satisfet dels compromisos als quals han arribat a la Junta de Seguretat perquè la pau torni al barri. I, d'altra banda, també ha assegurat que s'ha abordat el tema de les armes de foc al carrer. Ha assegurat que ha parlat "amb el delegat del Govern i que és la voluntat de totes les administracions treballar perquè aquesta presència d'armes a la nostra ciutat i al conjunt del país no vagi a més", en referència al fusell d'assalt usat en el doble crim. Aquesta, però cal recordar que no és l'única arma utilitzada en els fets, s'apunta que també va haver-hi trets de pistola.

El conseller d'Interior ha vinculat les armes amb el crim organitzat i el món de la marihuana. Ha dit que si bé no està "necessàriament lligat a aquest cas" del doble crim de la Font de la Pólvora és un problema i una prioritat del cos policial. Precisament ha posat xifres i ha dit que cada dia la policia fa entre cinc o sis detencions vinculades a salut pública, desmantellen entre una i dues plantacions i que l'any passat el cos policial va comissar més de mig milió de plantes de marihuana.

«La voluntat de tots i és un objectiu compartit, és treballar perquè la presència d’armes no vagi a més i es pugui reduir»

Lluc Salellas

— Alcalde de Girona

També ha reclamat un enduriment de les penes contra les traficants de droga. Ha afirmat que "no pot ser que la pena per tenir la llum punxada perquè no la pots pagar sigui la mateixa fer-ho per alimentar una plantació de marihuana", ha afirmat Elena. També ha recordat que aqaquestsipus de bandes "obtenen beneficis astronòmics; , perr tant, és imprescindible penalitzar més tant el cultiu com el comerç de droga" com es fa en països del voltant, ha manifestat.

Així mateix, el batlle de Girona també ha subratllat que aquesta junta extraordinària també ha permès que s'abordés el tema dels incidents viscuts a l'hospital Josep Trueta de Girona arran del tiroteig. Un grup de familiars i d'amics de les dues víctimes van anar al centre i van intentar entrar a la força a Urgències. Això va provocar la intervenció dels Mossos d'Esquadra. Salellas ha assegurat que treballaran "perquè episodis com aquest no es tornin a repetir en un futur i com a ajuntament farem seguiment dels diferents compromisos".

«No pot ser que la pena per tenir la llum punxada perquè no pots pagar sigui la mateixa que per una plantació»

Joan Ignasi Elena

— conseller d’interior

A presó sota fiança

D'altra banda, el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto ha relatat que el presumpte autor del doble crim va ser detingut en un operatiu internacional contra el tràfic de drogues el mes d'abril. La Policia Nacional va arrestar-lo en aquest barri gironí i va ingressar a presó provisional sota fiança. La qual va abonar i en va sortir, segons ha pogut saber Diari de Girona. El delegat del Govern espanyol també ha explicat que posen a disposició a Girona els cossos de seguretat de l'Estat, és a dir, la Policia Nacional i Guàrdia Civil pel que sigui necessari davant d'aquests fets i el que sigui necessari.

«Lluitarem amb la resta de cossos, i ens comprometem a fer-ho, per evitar que hi hagi armes de guerra als nostres carrers»

Carles Prieto

— Delegat del govern espanyol

Prieto ha admès que hi ha un problema amb les bandes de traficants que utilitzen armes per protegir-se de grups rivals. Tot i això, ha assegurat que els crims on hi ha armes de foc és menor que a països europeus de l'entorn. Pel que fa a l'origen de les armes de guerra, ha vinculat l'entrada a Catalunya amb els conflictes a Ucraïna i el Sahel. Tot i això, ha dit que en la majoria d'operatius de les forces de l'estat hi comissen armes curtes, escopetes o simulades i que les de guerra, "són una excepció". Tot i això, ha afirmat que lluitaran "amb la resta de cossos, i ens comprometem a fer-ho, per evitar que hi hagi armes de guerra als nostres carrers". Prieto també ha posat xifres a la lluita contra el cultiu i tràfic de marihuana a les comarques de Girona per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil: més de 40 operatius, més de 200 detinguts, 800 quilos de droga requisada i una cinquantena d'armes comissades.  

A la junta local de seguretat hi han participat els comandaments policials de la Policia Municipal de Girona, dels Mossos d'Esquadra, de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Estava presidida per l'alcalde de Girona Lluc Salellas. També hi han assistit el conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena i el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto així com el director dels serveis territorials d'Interior de Girona, Eduard Adrobau, el subdelegat del govern a Girona, Pere Parramon i regidors de l'equip de govern de Girona.