Lloret de Mar vol "revertir la decadència" del nucli antic

El municipi vol redactar un pla director de dinamització

L'alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas, amb alguns dels regidors del govern i el redactor del pla director del nucli antic.

L'alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas, amb alguns dels regidors del govern i el redactor del pla director del nucli antic. / ACN

Aleix Freixas / ACN

Aleix Freixas / ACN

L'Ajuntament de Lloret de Mar vol "revertir la decadència" del nucli antic del municipi amb la redacció d'un pla director de dinamització. L'alcalde de Lloret, Adrià Lamelas, ha recordat que en aquesta zona hi viu "un 25% dels veïns" que hi ha en tot el municipi. Ara, volen millorar la qualitat de vida a partir d'un pla d'accions de millora que s'hauran de fer en els propers cinc anys. La redacció del pla s'allargarà nou mesos i preveu tres fases de participació ciutadana. La primera d'elles serà a principis de juliol quan el consistori ha convocat als veïns en dues sessions per analitzar l'estat actual del nucli antic. Després de l'estiu se'ls tornarà a convocar per parlar de possibles solucions.

El pla director per dinamitzar el nucli antic de Lloret de Mar s'estructurarà en quatre àrees temàtiques: barri i comunitat, patrimoni, comerç i turisme. En la primera àrea es busca la implicació dels veïns del barri, en la segona es treballarà en les línies de patrimoni cultural i monuments que s'hi troben. En la tercera àrea es treballarà el comerç del barri i en l'última es tractarà el turisme, la principal font d'ingressos que hi ha a Lloret de Mar.

La redacció d'aquest pla director s'allargarà nou mesos i el govern local preveu tenir-lo enllestit el gener del 2025. En aquell moment, el consistori disposarà d'una radiografia de l'estat actual del nucli antic i un llistat d'accions que caldrà fer en els propers cinc anys per posicionar el barri en la direcció que marca el pla.

En aquests nou mesos hi haurà tres motors de participació. El grup motor, l'interdepartamental i les taules sectorials. En aquest últim, serà on hi haurà una participació ciutadana més oberta i transversal. Es dividirà en tres fases diferents. La primera d'elles es farà el 3 i 4 de juliol en dues sessions a dos quarts de set de la tarda i seran obertes a tot el públic. En ella es parlarà de la diagnosi que en fan els veïns de l'estat actual del nucli antic.

Després de l'estiu es convocaran dues sessions més concentrades en fer propostes de millora. La tercera i última fase es tractaran alguns projectes específics que preveu incorporar el pla director. Seran accions concretes que el consistori haurà de desenvolupar en els propers cinc anys. A més, també s'establiran mecanismes de seguiment per tal de comprovar que l'ajuntament desenvolupa el pla d'accions que concreti el document final.

Una oportunitat pel municipi

L'alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas, veu aquest pla director com "una oportunitat" per dibuixar un disseny del nucli antic que s'adapti a totes les necessitats. Deixa clar que caldrà que convisquin tots els usos que té actualment. Això vol dir que el turisme i el comerç mantindran el seu pes, però caldrà que encaixin amb el descans dels veïns del nucli antic.

Lamelas s'imagina un nucli antic "més verd, amb més habitatge accessible i que millori la qualitat de vida dels veïns". De fet, Lamelas ha insistit que el nucli antic sempre ha estat "el cor" de Lloret de Mar i ara cal treballar perquè aquest centre neuràlgic torni a bombejar amb més força que mai. "El nucli antic ha de ser un punt de trobada per a tots els lloretencs i on tothom s'hi senti còmode i representat".

Més enllà dels canvis urbanístics que caldrà preveure el pla director, l'alcalde avisa que el document també haurà d'incorporar altres accions, com ara "millores en la cohesió social" o polítiques per incentivar habitatge de primera residència. Són accions que no tindran tanta visibilitat com les obres que s'executin però que es preveu que l'impacte sigui encara major que el dels projectes urbanístics. El pla director de dinamització del nucli antic de Lloret de Mar compta amb el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea.